Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Нову програму розвитку закладів позашкілля розроблено у департаменту

Дата: 08.11.2021 08:00
Кількість переглядів: 17

Позашкільна освіта – важлива для творчого розвитку дитини, для її усвідомленого і корисного дозвілля. Однак вона часто залишається поза увагою влади. У Черкасах вирішили виправити цю поширену помилку.

З’ясувалось, що недостатня кількість кваліфікованих фахівців та матеріальної бази – головні чинники, які гальмують розвиток креативної позашкільної освіти. Але попри обмежені можливості та фінансування, черкаські заклади позашкілля демонструють чудові результати, здобуваючи перемоги на всеукраїнських конкурсах. Виконавчий комітет підтримав проект Програми розвитку закладів позашкільної освіти м. Черкаси на 2022-2026 роки, яка спрямована на подолання перешкод у розвитку і покращення якості позашкільної освіти.

Зауважимо, що заклади позашкільної освіти (далі ЗПО) на сьогодні є чи не єдиним місцем доступного навчання, де дитина може реалізовуватися в творчості, вправності, кмітливості. До того ж, заклади ЗПО нерідко стають осередком порятунку від занедбаності в сім`ї, байдужості та зайнятості дорослих, мінімізують наслідки уже набутого негативного досвіду, створюють альтернативу негативному впливу вулиці на підлітків.

У Черкасах працює п’ять ЗПО, зокрема: «Центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді», «Центр дитячої та юнацької творчості м. Черкаси», «Клуб юних моряків з флотилією», «Міська станція юних техніків» та «Багатопрофільний молодіжний центр». Станом на 2021 рік своєю діяльністю вони охоплюють 22,4% дітей у співвідношенні до загальної кількості учнів. Завдяки реалізації нової програми департамент планує збільшити цей показник на 7%.

Серед головних заходів програми розвитку ЗПО є такі: створення єдиного реєстру єдиної системи контролю відвідування учнями та вихованцями закладів ЗПО, забезпечення фінансової підтримки обдарованих дітей для участі в обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах та фестивалях, покращити результативність роботи педагогічних працівників шляхом заохочення їх грошовою винагородою за підготовку переможців всеукраїнських та міжнародних конкурсів, трансформування змісту позашкільної освіти відповідно до потреб дітей та молоді і викликів сучасного суспільства; сприяння підвищенню кваліфікаційного рівня керівників гуртків; впровадження інклюзивного навчання; запровадження діджиталізації; покращення матеріально-технічної бази закладів; розширення партнерських стосунків та обмін досвідом між закладами позашкілля з інших міст України та світу; запровадження морального та матеріального стимулювання учнів та педагогів; забезпечення фінансової підтримки обдарованих дітей для участі в обласних, всеукраїнських, міжнародних конкурсах та фестивалях і багато інших заходів.


« повернутися

Вхід для адміністратора