Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Працівникам дошкільної освіти планують збільшити надбавки за працю

Дата: 04.11.2021 08:18
Кількість переглядів: 41

Дошкільна освіта – первинна складова безперервної освіти, обов?язковий елемент успішного розвитку дитини та  один із найважливіших пріоритетів у сфері освіти.  Саме дошкільна освіта забезпечує якісний ранній розвиток дитини, формує  її особистість, розвиває  творчі здібності, забезпечує  збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров'я дошкільнят.

Виконання цих завдань неможливе без залучення до здійснення освітнього процесу в закладах дошкільної освіти висококваліфікованих педагогічних працівників та перспективних молодих спеціалістів,  які готові до сприйняття  та реалізації   освітніх   реформ   в  Україні,  здатні брати участь у створенні та впровадженні   нового змісту освіти, володіють  сучасними   ефективними  формами та методами педагогічної праці.

Проте існує невідповідність між суспільною роллю і соціальним статусом  педагогічних працівників закладів дошкільної освіти. Рівень педагогічної відповідальності, моральне та психологічне навантаження педагогів дошкілля при здійненні освітнього  процесу не співрозмірні з рівнем оплати їх праці. 

Низький рівень заробітної плати педагогів закладів дошкільної освіти призводить до дефіциту педагогічних кадрів.

Саме тому департаментом освіти та гуманітарної політики був розроблений проект продовження дії міської програми стимулювання  педагогічних працівників закладів дошкільної освіти міста Черкаси  та     дошкільного  підрозділу     Черкаського   навчально-виховного      об?єднання  «Дошкільний навчальний   заклад – загальноосвітня   школа   І-ІІ   ступенів  № 36» ім. Героїв – прикордонників Черкаської міської ради Черкаської області на 2022-2023 роки.

Так, планується збільшити суму надбавки за складність, напруженість у роботі, і з наступного року вона буде складати  20% посадового окладу (ставки заробітної плати).

Зауважимо, що відміна виплати надбавки може призвести до погіршення  рівня соціальних стандартів для педагогічних працівників дошкілля,  відтоку  педагогічних  кадрів з закладів дошкільної освіти,  у тому числі,  перспективних молодих спеціалістів.


« повернутися

Вхід для адміністратора