Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Шахісти із п’яти країн світу виборюють у Черкасах звання міжнародного майстра

Дата: 09.03.2021 08:43
Кількість переглядів: 9

Уперше в Черкасах проходить титульний турнір із шахів міжнародного рівня «Konsalt Chess Master». У ньому змагаються десятеро учасників із України, Франції, Туреччини, Бельгії та Чехії. Поєдинки в цьому інтелектуальному виді спорту розпочалися 6 березня й триватимуть до 11-ого. А відбуваються вони в приміщенні міського шахового клубу «Дебют» (за адресою: вулиця Благовісна, 170).

Пари суперників визначили за результатами проведеного жеребкування. Гравців чекає дев’ять турів, підсумком яких стане виконання балу міжнародного майстра.

Організатором змагань виступила Черкаська обласна федерація шахів. Її очільник Олег Кушнір розповідає: аби інтернаціональний турнір відбувся, щонайменше три його учасники мають бути в статусі міжнародних гросмейстерів (це – найвище звання в шаховому світі).

– Ми б хотіли дедалі більше популяризувати цей рух у нашому місті та області. Залучати дітей. Бо шахи вчать мислити, твердо ухвалювати рішення, продумувати кожен свій крок наперед. Сподіваюсь, що подібні турніри стануть хорошим поштовхом до того, аби привернути й увагу місцевої влади до цього виду спорту, – говорить Олег Кушнір. – Шахи, насправді, не вимагають надто великих фінансових витрат. Водночас, молодим гравцям дуже важливо бачити гросмейстерів уживу. Це можливо на ось таких турнірах. Для дітей це хороший приклад та стимул.

Олег Кушнір говорить: наймолодша учасниця турніру Kocyigit Buse Naz із Туреччини – їй 18 років. А от найстаршому вже 71 рік: це французький шахіст українського походження Володимир Охотнік. Свого часу тренував відому чемпіонку світу із шахів серед жінок Майю Чибурданідзе.

До Черкас із Харкова завітала й міжнародний жіночий гросмейстер, чемпіонка України 2009 року Євгенія Долуханова. Їй 36 років, шахам спортсменка віддала майже всю свідому частину свого життя (у цьому спорті – із семилітнього віку). Для себе турнір розглядає як чудову нагоду відшліфувати свою майстерність у офлайні та підготовку до першості Європи.

– Ще до мого народження тато вирішив, що його дитина (чи то хлопчик, чи то дівчинка) стане шахістом. Тоді як мама не розділяла його поглядів і намагалася мене навіть хитрощами відмовити від цього захоплення: за поразки дарувала мені кіндер-сюрприз, – поділилася чемпіонка. – Але в неї нічого не вийшло, бо мені самій хотілося розвиватися в цьому спорті.  

Зізнається: перемог ніколи не рахувала. А перед партіями практично ніколи не хвилюється.

Черкаську область під час турніру представляє майстер шахової гри ФІДЕ Віктор Романчук.

Голова обласної федерації із шахів Олег Кушнір поділився планами провести нові міжнародні змагання уже у квітні та травні цього року.

На відкриття титульного турніру із шахів завітав і директор департаменту освіти та гуманітарної політики Ігор Волошин. Він побажав учасникам перемог та висловив готовність разом із представниками федерації взятися за напрацювання програми розвитку шахів у Черкасах.

Цікавий факт:

Стіни шахового клубу «Дебют» прикрашені світлинами відомих гросмейстерів. На одній із них є українець, один із найсильніших шахістів світу Василь Іванчук. Саме його партію – розіграну в 1993 році між ним та американським шахістом Патріком Вольфом – взяли за основу в фінальному епізоді серіалу «Хід королеви».

 


« повернутися

Вхід для адміністратора