Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

З Днем Конституції України!

Дата: 28.06.2022 09:03
Кількість переглядів: 10

Не кожна країна світу може пишатися багатостолітньою традицією державності. Україна – може.

Сьогодні кожна держава має основний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов'язки держави, суспільства та громадян.

Перша збірка права в Україні, «Руська Правда», була створена ще в 11 столітті, проте це ще не була Конституція.

Першу не лише в Україні, а й Європі, демократичну Конституцію було затверджено в 1710 році. Це була так звана «Конституція Пилипа Орлика». Тут уперше заявлено про чіткий розподіл трьох гілок влади. Звичайних українців тоді приголомшила 7-ма стаття: якщо хтось вчинить злочин проти гетьмана, то останній не має права карати винуватця, натомість справу передадуть до суду. Далі більше: місцеву адміністрацію відтепер обирали на загальних виборах. При чому, у них могли брати участь не лише козаки, а й селяни. Заборонялось йому і розпоряджатися державною скарбницею, проводити власну кадрову політику. Відтепер козацька старшина не могла змусити до панщини простих людей, давати приватні доручення чи навіть вимагати їжі та напоїв.

Ще одним важливим документом для України була Конституція УНР. Найважливішими її положеннями було рішення щодо проголошення державної незалежності й територіальної цілісності Української Народної Республіки, рівності прав громадян, демократичних свобод.

Сучасна Конституція України увібрала в себе всю мудрість столітньої демократії нашої держави. Одним із її авторів є черкащанин Михайло Сирота. Його називали батьком Конституції. Він був головою Комісії з доопрацювання проекту основних законів країни. Саме він 28 червня 1996 року пів ночі простояв на трибуні, виборюючи одна за одною такі важливі для незалежності поправки.

Пишаймося своєю державою – бо ми нащадки величних князів, гетьманів та президентів України. Наш головний закон маємо знати, поважати та захищати.

Вітаємо з Днем Конституції - все буде Україна!


« повернутися

Вхід для адміністратора