Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

У черкаських школах батьки разом із дітьми-підлітками зможуть стати учасниками всесвітньовідомої «Програми 15»

Дата: 28.01.2022 09:13
Кількість переглядів: 29

«Програма 15» – це адаптована до українських реалій відома в усьому світі програма, що передбачає групову роботу з 15-річними підлітками та їх батьками з метою надання максимальної інформації для мінімізації розповсюдження соціально-небезпечних явищ і захворювань (наркоманії, алкоголізму, ВІЛ-інфекції тощо). За офіційними даними, щорічна кількість наркозалежних у нашій державі зростає на 10-12%, а із загальної кількості наркозалежних 18,3% - це дівчата-підлітки і 16,6% - хлопці. Підлітки є психологічно слабкими, а тому легко піддаються таким «спокусам» і стають найбільш вразливою категорією.

Ця програма вже не один рік ефективно діє у Черкаській ЗОШ №8. Саме тому днями відбулось засідання практичних психологів і соціальних педагогів закладів загальної середньої освіти, яким фахівці презентували зазначену програму та надали практичні поради.

Реалізація такого масштабного загальноміського проєкту була ініційована та підтримана департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» ЧМР.

«Шкільна психологічна служба має працювати з кожним учнем. І сучасні методи, технології, спеціальні курси та програми роблять реальною реалізацію такого складного завдання. Саме такою і є «Програма 15», яка допомагає об’єднати батьків, дітей та вчителів, аби підлітки не соромились говорити дорослим про свої проблеми, стали впевненішими у власних силах, а головне – навчились казати «НІ!» всім, хто пропонує їм спробувати наркотичні, психотропні чи будь-які інші речовини», - зазначила начальниця управління освіти департаменту освіти та гуманітарної політики Тетяна Ткаченко.

Програма складається з 16-ти зустрічей, а її особливістю є проведення окремих занять з підлітками та їх батьками. У таких групах обговорюють однакові теми, завдяки чому в подальшому батьки легко можуть спілкуватись з дітьми на «складні» та проблемні питання, адже вони мають спільну інформацію, яку разом простіше обговорити.

Ця програма – ефективна та перевірена досвідом її впровадження. Ризики завжди будуть, проте, важливо, аби діти знали про позитивну альтернативу та можливість реалізувати себе через мистецтво, спорт, навчання та все те прекрасне і цікаве, що може запропонувати цей світ.

Запрошуємо всіх батьків разом із дітьми-підлітками активно долучитись до цієї програми. Участь у ній - безкоштовна. З усіх організаційних питань необхідно звертатись до шкільних практичних психологів або соціальних педагогів закладів загальної середньої освіти м. Черкаси.

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора