Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

У Черкаському художньому музеї відкрилась авторська виставка витинанок Теліженка

Дата: 17.03.2021 09:26
Кількість переглядів: 14

До 70-ти річчя заслуженого художника України Миколи Теліженка у Художньому музеї відкрилась персональна виставка витинанок. Діятиме вона до 16 квітня.

Вчора, в ювілей митця, до музею його прийшла привітати вся культурна спільнота області. До вітань доєдналась і заступниця міського голови Черкас Анастасія Чубіна. Яка подякувала художнику за творчу працю та за те, що він своїми роботами прославляє Черкаси на весь світ.

Микола Матвійович відомий український скульптор, художник-монументаліст, графік, – Заслужений художник України.

Особливою сторінкою його творчості є витинанка. Саме він здійснив справжній прорив у розвитку цього виду мистецтва, піднявши його від хатнього рукомесла до образотворчої монументальності. Він став визнаним майстром модерної української витинанки.

Фаховий митець, що чудово володіє тонкощами композиції, ритму, символіки, маючи розвинену фантазію, він створив в техніці витинанки серії полотен, в яких порушив складні історичні теми: «Холодний Яр», «Велесові перевесла», «Трипільські ритми», «Листи з Майдану» та інші. Першим серед колег-митців він відобразив найгарячіші події: Революції Гідності («Майдан у вогні», «Пієта на Грушевського», «Різдво на Майдані»), а також війни на Донбасі («Кіборги», «Туга за Ілловайськом»).


« повернутися

Вхід для адміністратора