Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

У міській раді працюють над покращенням харчування у садочках

Дата: 28.01.2021 09:30
Кількість переглядів: 16

Найближчим часом Департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради будуть проведені тендери на закупівлю продуктів харчування у дитячих садочках. Як пояснюють у департаменті, саме через затягування процедур оголошення закупівель склалась проблема з постачання м’яса у дошкільні навчальні заклади, тому його було замінено іншими продуктами, зокрема, рибою та дитячими сардельками. У міській раді за дорученням міського голови зараз проводять службову перевірку щодо встановлення причин та осіб, з вини яких відбулося невчасне оголошення тендерної процедури.

Реагуючи на скарги батьків з цього приводу, очільник департаменту Ігор Волошин зазначив, що нині фахівці шукають різні варіанти, як, враховуючи і негативний досвід зривання процедур закупівель в тому числі, вийти з ситуації і таки забезпечити освітні заклади міста належним харчуванням. Як варіант, розглядається можливість підписання додаткових угод з наявним постачальником на суму близько 200 тисяч гривень, щоб відновити постачання м’яса до дошкільних навчальних закладів.

«Увесь досвід буде враховано, при оголошенні тендерів ми будемо завжди мати на увазі, що подібні ситуації можуть виникати, тому завжди розроблятимемо, так би мовити, і запасні варіанти також, щоб надалі подібних проблем не виникало. Утім, зазначу, що відповідно до розробленого типового меню дітям дозволяється вживання сосисок, оскільки ці продукти відносяться до м’ясних і не заборонені жодними нормативними документами. Тому в садочках можуть заміняти одні продукти іншими, - тими, що є в наявності. Дитячі сардельки, які постачаються в дитсадки - тільки вищого ґатунку. До того ж, вартість м’яса та м’ясопродуктів від вартості сардельок значно не відрізняється», - говорить Ігор Володимирович.

Нагадаємо, що у Черкасах з 2015 року розроблене єдине двотижневе меню для всіх міських дошкільних навчальних закладів загального типу з триразовим харчуванням. Окремо було розроблене меню для дошкільного навчального закладу санаторного типу №74 з чотириразовим харчуванням.

Так, щоденний раціон дітей є збалансованим, калорійним та якісним. До дитячого меню включається риба, кисломолочний сир, м’ясопродукти (яловичина, свинина, курятина, ялова печінка, яловий язик) та дитячі сардельки. Також протягом року дітям у садочках дають фруктові соки та свіжі фрукти. Продукти поставляються з відповідними сертифікатами якості від постачальника.

Проте в департаменті планують переглянути меню, для того, щоб збільшити калорійність та зробити його більш різноманітним, смачним і корисним.

Варто наголосити, що щороку виконавчий комітет встановлює вартість харчування однієї дитини у садочку та розмір батьківської плати за харчування з розрахунку виділеного фінансового ресурсу на поточний рік.

Саме зараз готується проект рішення виконкому Черкаської міськради про встановлення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста комунальної форми власності та розміру батьківської плати на 2021 рік. Нині харчування у садочках відбувається на умовах спів фінансування: 60% - батьки, 40% - з міського бюджету.


« повернутися

Вхід для адміністратора