Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

У Черкасах відбулася науково-практична конференція присвячена творчості випускника Першої міської гімназії

Дата: 28.04.2023 09:31
Кількість переглядів: 23

IX обласна науково-практична конференція - творчий марафон, відбулася 26 квітня на базі обласної дитячої бібліотеки м. Черкас. Захід присвячений творчості та громадській діяльності видатного випускника Першої міської гімназії Михайла Драй-Хмари - поета, літературознавця, критика, поліглота, непересічної особистості.

Протягом 9 років Перша міська гімназія є організатором заходів, спрямованих на вшанування свого відомого випускника. Цікаво, що формат проведення заходу, як і локації, щороку змінюється. Цього року організаторами було обрано формат конкурсу есе, яке мало засвідчити глибинне розуміння учасниками заходу актуальності слова митця в умовах сьогодення.

Лейтмотивом конференції стали слова Михайла Драй-Хмари: «Оживе і встане все, що спало досі, бо вода зцілюща сохлий корінь зросить». Цю ідею було проілюстровано відеороботою творчої групи гімназистів, яка акцентувала на почутті патріотизму та національної свідомості митця.

Участь у творчому марафоні взяли учні з Першої міської гімназії, Черкаської гімназії № 31, Черкаської гімназії № 9, Черкаського колегіуму «Берегиня», Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3, Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ № 6, Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ № 22, Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ № 26, Черкаського навчально-виховного комплексу № 34, Смілянського НВК «ЗОШ І ступеня - гімназія ім. В.Т.Сенатора», Городищенського економічного ліцею, Чорнобаївської гімназії.

До учасників та учасниць з вітальним словом звернувся директор ПМГ Сергій Іванович Саєнко, наголосивши на визначальності постаті Михайла Драй-Хмари та його впливу на формування національно свідомого сучасного покоління.

 До творчого марафону долучилися почесні гості: Людмила Ющенко , доцент кафедри дошкільної освіти та професійного розвитку педагогів КНЗ «ЧОІПОПП», кандидат філологічних наук; Катерина Вербівська, письменниця НСПУ; Ганна Клименко-Синьоок, поетка, перекладачка, літературознавиця, критикиня, кандидатка філологічних наук, доцент ЧНУ ім.Б. Хмельницького. Саме завдяки їхнім виступам вдалося окреслити ключові віхи творчості М. Драй-Хмари, створити атмосферу обміну думок, яка сприяла розумінню учасниками морально-етичних заповідей митця як важливого чинника консолідації суспільства в умовах сьогодення.

Цікавим було спілкування учасників з далекою родичкою неокласика, мешканкою с. Малі Канівці , де пройшло дитинство Драй-Хмари, нині ученицею Чорнобаївської гімназії Вікторією Брагинець.

Практичною частиною конференції було передбачено узагальнення отриманих знань учасниками у формі есе. Діти продемонстрували глибоке розуміння творчості та громадської діяльності Михайла Драй-Хмари, його внеску в українську культуру та особистісного походження у визволення України від колоніального гніту.

У своїх есе учні описали важливість і значимість мистецтва в житті сучасного суспільства, а також наголосили на потребу збереження національної історії та культури. Вони підкреслили, що творчість Михайла Драй-Хмари стала великим джерелом інформації та натхнення для багатьох сучасних митців, а його громадська діяльність залишається прикладом для кожного громадянина України.

«Поет мріяв про життя без лабетів і неволі, за яке ми стоїмо й нині. Усі синьо-жовті душі об’єдналися заради спільного майбутнього. Поки волонтери дають тепло для тіла, М. Драй-Хмара зігріває душу. Його вірші будуть актуальними доти, доки живе Україна, доки ми стійко стоїмо на варті її серцебиття» (Вікторія Брагінець, Чорнобаївська гімназія).

Кожна робота, написана учасниками конференції, свідчить про уміння аналізувати та відчувати творчість поета, його бачення майбутнього України та важливість чіткої позиції громадян для згуртування навколо вищої ідеї - відстоювання своєї держави. «Мої слова ніколи не лунатимуть так само голосно, як слова мого земляка Михайла Драй-Хмари, але я ніколи не дозволю собі замовкнути» (Ілона Козуля, Черкаський колегіум “Берегиня”).

Авторами кращих робіт визначено Вікторію Брагінець (Чорнобаївська гімназія), Юлію Груй (Смілянський НВК «ЗОШ І ступеня – гімназія»), Вероніку Завгородню (Городищенський економічний ліцей), Ілону Козулю (Черкаський колегіум “Берегиня”) та Ореста Шемшура (Перша міська гімназія).


« повернутися

Вхід для адміністратора