Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Велика втрата. Помер режисер Сергій Проскурня

Дата: 02.02.2021 10:00
Кількість переглядів: 21

На 64 році життя цей світ покинув відомий український режисер та продюсер Сергій Проскурня. Це непоправна втрата для всієї культурної спільноти України, адже це була непересічна постать, неймовірно творча та талановита людина, філософ нашого часу.

Все своє життя він присвятив театру та режисурі. Він був співавтором низки значних мистецьких проектів, організовував та продюсував концерти, вистави, фестивалі по всій Україні. Своє ім’я він навіки пов’язав із Черкащиною, адже тут він навчався, працював та творив.

Черкаси запам’ятались режисеру маленькими будиночками з красивою архітектурою, садами та тротуарами, засипаними абрикосами, про це він неодноразового говорив у своїх інтерв’ю. Наше місто назавжди підкорило його серце та душу та надихнуло на створення унікальних робіт.

На превеликий жаль, його життя обірвалось занадто рано.

Довідково. Сергій Проскурня – український театральний режисер, продюсер, лауреат премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» й імені Сергія Данченка. В 70-х роках Сергій Владиславович навчався у Черкаському державному музичному училищі ім. С. Гулака-Артемовського. Паралельно з навчанням музики, брав участь у всіх театральних гуртках та студіях Черкас, писав пісні та музику для вистав Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, проте художня рада театру цю музику не прийняла. Він також створив радіостудію Черкаського музучилища, організовував театралізовані вечори та концерти. У 2013–2014 роках режисер втілив масштабний кінопроект «Наш Шевченко», частину сюжетів для якого знімав на Євромайдані. Розробив концепцію виставки «Шевченкоманія». Та на сцені Черкаського драмтеатру поставив драматичну поему-тетрологію «Тарас» українського поета Богдана Стельмаха.


« повернутися

Вхід для адміністратора