Сучасні харчоблоки та мультипрофільне меню «Страва на вибір»: для черкаських учнів та дошкільнят створюють систему здорового харчування
Створення системи здорового харчування - одна із цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного освітнього середовища в Новій українській школі.
Міською програмою організації харчування у Черкасах безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 46% учнів 1-11 класів.
Проте, департаментом освіти та гуманітарної політики вже розроблений проєкт нової програми організації харчування у закладах загальної середньої освіти міста на 2022-2024 роки. Завдяки її реалізації буде забезпечено виконання норм харчування, а харчування в школах відбуватиметься за формою мультипрофільне меню «Страва на вибір». Про це під час щорічної серпневої конференції освітян проінформував в.о. директора департаменту Богдан Бєлов.
Черкаська гімназія №9 (Дев'ята Гімназія) та СШ №28 (Черкаська спеціалізована школа 28) стали учасниками пілотного проєкту «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування».
Для СШ № 28 на умовах співфінансування: освітня субвенція/місцевий бюджет (70/30) придбано сучасне обладнання для харчоблоку, а шкільна їдальня відремонтована відповідно до сучасних вимог.
Крім того, на засадах співфінансування поновлено обладнання для харчоблоків Черкаська спеціалізована школа І-ІІІ ст. №33 імені Василя Симоненка, Черкаська ЗОШ №32, Колегіум Берегиня.
За останні роки за кошти міського бюджету капітально відремонтовано їдальню Черкаська спеціалізована школа 13, здійснено реконструкцію харчоблоку в Черкаська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів N 3.
Наразі виконуються роботи з ремонту харчоблоку Черкаська школа 12.
У закладах дошкільної освіти також велика увага приділяється організації харчування дітей: розроблено нове чотирьох тижневе меню, завершується апробація страв цього меню; здійснюються заходи щодо оновлення технологічного обладнання, проведення капітальних ремонтів харчоблоків; зроблені або завершуються капітальні ремонти семи харчоблоків закладів дошкільної освіти.
«Реалізація реформи харчування з урахуванням сучасних вимог – надважливе питання, що перебуває на постійному контролі департаменту та закладів освіти», - зазначив Богдан Бєлов.