Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Нове шкільне меню має допомогти виробити у черкаських школярів звичку здорового харчування

Дата: 23.09.2021 10:44
Кількість переглядів: 14

 Наразі у Черкасах відбуваються підготовчі заходи, що мають на меті   створити  всі необхідні умови для максимально ефективної реалізації   Реформи шкільного харчування, старт якої в Україні запланований з 1 січня   наступного року.

 Ця реформа передбачає поєднання трьох основних глобальних змін:   системи, культури та звички здорового харчування. Такі зміни допоможуть   реалізувати фахівці цієї справи, саме тому департамент освіти та   гуманітарної політики долучив до розробки меню Анну Собко - членкиню   правління Асоціації кулінарів України, яка взяла за основу меню, розроблене   командою Євгена Клопотенка, зробивши його варіативним таким чином, щоб кожна дитина могла обирати ті страви, які їй найбільше подобаються.

Для презентації нового чотирьохтижневого меню та обговорення реформи заступниця міського голови Марина Гаркава ініціювала проведення у Черкасах міського форуму «Реформа шкільного харчування – досвід та перспективи».

«Ми маємо допомогти нашим дітям виробити звичку здорового харчування, поступово привчаючи їх до страв зі зменшеною кількістю солі та цукру, смачно приготованих каш, сезонних овочів, фруктів, зелені. Адже здоров’я наших дітей залежить від нас. І це наша спільна робота - педагогів у школах, які розповідають дітям наскільки важливо правильно харчуватись, кухарів, які знайомлять із різними смачними та корисними стравами, влади, яка допомагає розробляти та впроваджувати нове меню і, звісно, батьків, адже без їх допомоги це все буде зробити складно, тому що саме вони вдома формують любов дітей до корисних страв, яких і справді дуже багато і приготувати їх можна із доступних продуктів», - зазначила заступниця міського голови Марина Гаркава.

Що ж пропонують черкаським школярам у рекомендованому меню?

Його головна особливість – це щоденна пропозиція страв на вибір між салатами, кашами, другими стравами і навіть чаєм. Щоденно протягом чотирьох тижнів дітям пропонуватиметься різне меню. До його складу, зокрема, входять такі страви: фрітата, омлет Драчена, каша гречана з чебрецем, хліб цільнозерновий, чай масала, кабачки і цвітна капуста запечені із сметаною та сиром, котлета по-міланськи з сиром, шніцель курячий з вершковим маслом, рибні стіки з соусом, рис з орегано, пенне із твердим сиром, львівський сирник з морквою, овочеве соте, сирне суфле.

Передбачені також звичний «рибний» четвер, вівторок та середа пропонуються зробити «м’ясними» днями, а от у понеділок та п’ятницю виключено споживання м’яса, натомість пропонуються страви із яєць, овочів та сиру. Таким чином, ми збалансовуємо тижневе меню дітей так, щоб вони кожного дня із різних продуктів харчування отримували необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів та звісно -вітамінів. І головне, щоб страви їм не набридали та подобались, а продуктові набори були взаємозамінні.


« повернутися

Вхід для адміністратора