Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

«Знати, щоб вижити!» - у Черкасах пройшло перше заняття із курсу оборони

Дата: 07.07.2022 11:40
Кількість переглядів: 17

Відділ національно-патріотичного виховання та молоді запустив підготовчий курс занять із оборони. Першим було заняття із тактичної медицини. Його проводив заступник директора «Клубу юних моряків з флотилією», що зараз є бойовим медиком у ЗСУ, Михайло Шитко.

Учасників ознайомили з алгоритмом MARCH, який розробили у США та використовують у армії України. Алгоритм передбачає визначення послідовності надання допомоги пораненим на полі бою.

Алгоритм MARCH розшифровується за першими літерами станів людини. M - massive bleeding - масивна кровотеча. Інструктор ознайомив учасників із видами турнікетів та кровоспинних засобів. A - airway management - управління дихальними шляхами. Тренувалися визначати наявність дихання у потерпілого та як його відновлювати. R - respiration – дихання. Ознайомилися із явищами, які утруднюють дихання та як їх усунути (застосування декомпресійної голки). C - circulation – циркуляція. Вчилися перевіряти наявність нормального кровообігу, виявляти переломи, обробляти рани грудної клітини та черевної порожнини. H - head injury/Hypothermia/Hypovolemia – травма голови/гіпотермія/гіповолемія. Запобігання втраті тепла в тіла, обробка ран голови.

Яким було перше заняття дивіться у відео: https://cutt.ly/nLiaExY

Наступного разу учасники будуть вивчати зброєзнавство.


« повернутися

Вхід для адміністратора