Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Черкаські освітяни взяли участь першому форумі, присвяченому реформі системи шкільного харчування

Дата: 16.08.2021 12:00
Кількість переглядів: 24

13 серпня у м. Буча (Київська обл.) відбувся перший з п’яти регіональних форумів «Реформа системи шкільного харчування» за участі Першої леді України Олени Зеленської, очільників міністерств і відомств, а також - представників органів державної влади, місцевого самоврядування Київської, Житомирської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Київ.

Під час форуму фахівці не лише розповіли про складові реформи, оновлення нормативної бази, безпечність та якість харчування, ресурсне забезпечення, культуру здорового харчування, але й відбувався дискусійний діалог з учасниками.

Форуми мають на меті провести важливу роз’яснювальну роботу про складові реформи, строки її реалізації та очікуваний результат, культуру здорового харчування, а також надають учасникам унікальну можливість безпосередньо поспілкуватися із представниками робочої групи, що опікується реформою.

«Для успішної реалізації реформи найвагоміших змін зазнає законодавча база. Дуже корисною була інформації про необхідність та нюанси таких змін. Важливо, що сьогодні є пілотні навчальні заклади, де ця реформа реалізовується і ми отримали змогу дізнатись про її хід та особливості, що є ключовим для подальшого практичного застосування вже у Черкасах», - зазначив начальник управління освіти Євгеній Степко, який був серед учасників форуму.

За його словами, для органів місцевого самоврядування визначено два напрямки діяльності в питаннях запровадження реформи шкільного харчування. Перший - створення матеріально-технічної бази (як за рахунок державної субвенції, так і коштів місцевого бюджету), для чого місцевій владі пропонують самостійно вивчити та обрати для громади кращі практики організації харчування як технологічно, так і естетично. Другий - здійснення всебічного навчання персоналу, особливо – кухарів, в частині переконання їх щодо зміни в технології приготування їжі, використання інших продуктів, зміна поєднуваних продуктів тощо, які б відповідали принципам реформи і були б близькими до регіонального типу харчування, що є дуже важливим і доречним.

На форумі була і практична частина, під час якої відбулась дегустація семи страв з нового меню, приготованих кухарами за 45 хв.

Слід зазначити, що старт реформи запланований з 1 січня 2022 року, проте її реалізація відбуватиметься поетапно.

«Законодавець визначив поетапне запровадження меню, адже передбачено суттєве зменшення використання цукру і солі у стравах. Якщо зробити різке зменшення цих інгредієнтів, то страви просто не смакуватимуть дітям і вони відмовляться від їх вживання. Саме тому зменшення рівня солі та цукру відбуватиметься поетапно таким чином, щоб діти навіть не помітили змін у смаку страв», - зазначив Євгеній Степко.

Нова програма шкільного харчування у місті Черкаси зараз перебуває у розробці, після її погодження заклади освіти самостійно проведуть необхідні тендерні закупівлі, щоб з 1 січня у нашому місті розпочалась реалізація реформи.

Нагадаємо, що реформування шкільного харчування спрямоване на розбудову системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок і здійснюються відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі.


« повернутися

Вхід для адміністратора