Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

У черкаських школах з початку семестру вже харчуються за новим меню

Дата: 12.01.2022 12:11
Кількість переглядів: 11

З 10 січня у черкаських школах запроваджена нова система харчування. Нове повноцінне сезонне чотиритижневе меню для закладів загальної середньої освіти міста було розроблено взявши за основу рецептури шеф-кухара Євген Клопотенко, команда проєкту CultFood та доповнено іншими варіантами страв. Тривалий час черкаські освітяни готувались до впровадження меню на практиці.

Як розповіла заступниця міського голови Анастасія Чубіна, запровадження нової харчової формули, по суті, означає різноманітний раціон, можливість обрати страву (Страва на вибір),  приготування популярних страв світової кухні. У нових стравах зроблений акцент на збалансоване та корисне харчування: зменшено норми споживання хліба, кількості солі та цукру, врегульована калорійність страв. Не менш важливим є збільшення кількості та різноманітності каш, адже крім рисової, гречаної та вівсяної до меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус.  Найголовніше - у раціоні дітей збільшилась кількість фруктів, овочів та м’яса.

«Звісно, вже зроблено багато, щоб абсолютно змінити підходи та принципи харчування в школах. Ми розуміємо, що не кожній дитині сподобаються не солоні страви або не солодкі напої, тому, щоб повноцінно впровадити нове меню, необхідно спільно з працівниками шкіл, батьками проводити роз’яснювальну роботу та прищеплювати школярам культуру здорового та корисного харчування», - говорить Анастасія Чубіна.

Наразі основне завдання, що стоїть перед педагогічними працівниками, батьками, організаторами харчування, працівниками харчоблоків – проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед школярів щодо сучасних підходів до організації шкільного харчування та впровадження у закладах освіти нових стандартів харчування. Адже в першу чергу культура здорового харчування – це комплексна робота на всіх рівнях.

Відзначимо, що згідно з новими нормами, у школах забороняється годувати дітей м’ясними та рибними продукти промислового і кулінарного виробництва, грибами, непастеризованим молоком та молочними продуктами, виготовленими з непастеризованого молока, непастеризованими соками, газованими напоями та кавою. Крім цього, заборонено продавати кондитерські вироби та солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Крім цього, посадовиця наголосила, що оновлення матеріально-технічної бази та оснащення шкільних їдалень - це першочергова необхідність, адже щоб приготувати здорову та корисну їжу потрібне нове сучасне обладнання.


« повернутися

Вхід для адміністратора