Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Семінар практикум «Менторинг – шлях до успіху» відкриває нові горизонти…

Дата: 27.02.2020 15:52
Кількість переглядів: 25

Звичайна п‘ятниця виявилась не зовсім звичайною. Причиною тому став семінар – практикум для викладачів закладів початкової мистецької освіти,  що відбувся 21 лютого в органному залі Черкаського  музичного коледжу імені С.С. Гулака Артемовського, в межах проекту «Сучасна мистецька школа: виклики, практики, перспективи». 

Семінар на тему: «Менторинг – шлях до успіху» був організований  дитячою музичною школою № 3 ЧМР разом з управлінням культури департаменту освіти та гуманітарної політики та Черкаським  музичним коледжем імені С.С. Гулака Артемовського.

В роботі семінару-практикуму взяли участь викладачі музичного коледжу та викладачі     мистецьких,  загальноосвітніх шкіл з  Черкас, Сміли, Золотоноші, Шполи, Ватутіного, Звенигородки, С. Шевченкове,  Нікополя, Маріуполя, Сум і Чернігова!

В ході семінару відбулася надзвичайно цікава авторська лекція  музиканта, професора Національної музичної академії імені П. І Чайковського, члена Національної спілки композиторів України, заслуженого артиста України Валерія Микитовича  Івка  «Музичний час та інтонація».  Мова йшла  про  головну ідею, найважливішу стратегію навчання грі на будь якому музичному інструменті, мету  і засіб музичного виконавства – специфіку музичного часу і інтонування у просторі часу ! Осмисленість і сприйняття цієї ідеї  дозволить досягнути надвисокої виконавської майстерності! 

Після невеликої перерви відбувся майстер клас професора «Менторинг – шлях до успіху!». Івко Валерій Микитович зупинився на практичному донесенні головної ідеї своєї лекції про музичний час. В процесі роботи над  окремими частинами творів зі студенткою ІІ курсу (фортепіано) Гуріною Анною, клас викладача Гробман М.О. та учнем 7 класу баяна ДМШ № 3 ЧМР Гуштою Мар’яном, клас викладача заслуженої працівниці культури Качор Н.В. показав, як  музичний слух  виконавців формує  логіку виконання кожного твору.  Звернув увагу на виховання  вагомості і змістовності кожної інтонації, націлив  на  важливість ясного розуміння і відчуття співвідношення інтонаційних процесів!    Тема, означена у назві семінару була донесена надзвичайно цікаво, сучасно,  компетентно,  пізнавально та захоплююче!

Апофеозом семінару став концерт унікального, єдиного у світі оркестру домристів – віртуозів «Лик Домер»!  це дивовижний ансамбль, який  викликав захоплення  слухачів і подив професійних музикантів!  Відданість та любов до свого рідного інструменту і музикантської справи кожного з оркестрантів і самого керівника, заслуженого артиста України зробили для нас усіх свято високої музики! Прикро усвідомлювати, що такий колектив має статус самодіяльного… І всі вони, учні В.М.Івка, працюють у цьому оркестрі на ентузіазмі... 

Репертуар оркестру зруйнував усі стереотипи виконавського амплуа подібного колективу! Звучали твори С.Прокоф’єва, Д.Шостаковича, В. Моцарта, А. Вівальді, Є. Мілки, В.Івка... Технічна досконалість, інтонаційна культура, віртуозність виконання, чарівне піаніссімо і… філігранне інтонування у просторі часу!  Це щось неймовірне! Най..най…вищий рівень професіоналізму!

Дякую прекрасному колективу і його керівнику, що знайшли можливість приїхати до нас!

Дякую управлінню культури департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, адміністрації та викладачам Черкаського музичного коледжу ім.С.С.Гулака-Артемовського та усім, хто долучився до проведення заходу!


« повернутися

Вхід для адміністратора