Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Померла зв’язкова УПА на псевдо «Трава» - черкащанка Віра Борушевська

Дата: 12.05.2021 16:26
Кількість переглядів: 32

12 травня 2021 року відійшла у вічність голова Черкаської обласної організації всеукраїнського братства ОУН-УПА Віра Григорівна Борушевська. Від імені Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради висловлюємо співчуття рідним та близьким Віри Григорівни.

Пані Віра прожила довге, тяжке життя. Була справжнім борцем за Україну та нашу незалежність.

«Ми всі, і старі, і малі, любили Україну і мріяли про її незалежність», - згадувала Борушевська.

У 14 років пані Віра вступила до УПА зв’язковою на псевдо «Трава». Арештували її у вересні 1948 року. На той час вона вчителювала у рідному селі Княже. Позбавлена волі постановою особливої наради при МДБ СРСР 14 вересня 1948 р. на 10 років ВТТ. Вийти на волю жінка змогла через 8 років – у 1956-му.

Опісля вийшла заміж. Приїхала на Черкащину. Працювала, виховувала дітей, займалася громадсько – патріотичною роботою.

Реабілітована 1993 р. на підставі ст. 1 Закону Української РСР від 17 квітня 1991 р.

У 2007 році за заслуги у державному будівництві, вагомий внесок у розвиток і зміцнення демократичної України Віру Борушевську нагородили орденом княгині Ольги 3-го ступеня. А у 2018 році Указом президента України Віру Григорівну було нагороджено орденом княгині Ольги ІІ ступеня.

З 2014 року, вперше на Черкащині почали приділяти увагу такій категорії, як політрепресовані, а їх в області проживає близько ста осіб.

6 травня 2021 року Черкаський міськвиконком визнав Віру Григорівну «Борцем за незалежну Україну у ХХ столітті». За кілька днів Віра Борушевська відійшла у вічність.


« повернутися

Вхід для адміністратора