Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Відомий черкаський тренер виступив на Конгресі об’єднаного світу боротьби

Дата: 03.10.2022 16:31
Кількість переглядів: 35

9-14 вересня відбувся Конгрес «Об’єднаного Світу Боротьби» в Белграді в якому взяв участь один з провідних тренерів України, тренер-викладач з греко-римської боротьби КДЮСШ «Вікторія» Анатолій Самоха. Анатолій Романович доповідав про українське коріння всесвітньо відомого, непереможного борця Івана Піддубного.

Український спортсмен-борець Іван Піддубний народився в Красенівці, на Черкащині (тоді - Полтавська губернія). В історію спорту початку ХХ ст. він увійшов, як «руський богатир», хоча з діда-прадіда він – український козак.

100 років тому Іван Піддубний клав на лопатки найсильніших богатирів Європи. Природна сила, фізична праця і наполегливі заняття спортом допомогли Івану Піддубному стати чудовим борцем-професіоналом і шестиразовим чемпіоном світу з боротьби.

Відзначимо, що патріотизм, любов до України та самоідентифікація себе, як українця у Піддубного проявлявся у всіх його діях. Так, коли він отримав паспорт громадянина СРСР, то в ньому його прізвище було написана з літерою «О», а саме «Поддубний», а його національність написана «руський» та він довго не вагався і власноруч виправив у цьому документі «О» на «І» та написав національність «українець».

«Отже, за походженням і самоідентифікацією, за своєю не спортивною діяльністю Іван Максимович Піддубний є українцем. Він жив у непрості часи, попри це ніколи не цурався свого українського походження і вважав себе українцем. Є всі підстави повернути Україні та українській нації ім’я Івана Піддубного і передати Україні міжнародний турнір пам’яті Івана Піддубного з боротьби греко-римської. Вшановуючи пам'ять Івана Піддубного проведенням міжнародного турніру з боротьби греко-римської на його Батьківщині – в Україні, ми возвеличуємо гідність всесвітньої борцівської спільноти, а також досягаємо мети консолідації, формування історичної свідомості та пам’яті всіх народів світу. Це буде новим поштовхом у формуванні позитивного іміджу Об’єднаного Світу Боротьби у світовому співтоваристві та подальшому розвитку олімпійського руху», – на завершення доповіді звернувся до всіх присутніх Анатолій Самоха.

Довідково. 2021 р. – рік 150-річчя від дня народження Івана Піддубного.

Ювілейну дату було відзначено Постановою Верховної Ради України, в якій йшлося про відзначення тогорічних пам’ятних дат і ювілеїв. Цим документом ім’я Івана Піддубного поставлено в один ряд із видатними українцями, які прославили Україну на весь світ. З нагоди 150-річчя І. Піддубного у нашій країні, зокрема, на Черкащині були проведені такі заходи: Національним банком України випущено ювілейну монету та пам’ятну медаль, проведено Кубок України з боротьби греко-римської серед дорослих, Всеукраїнське свято богатирської сили пам’яті Івана Піддубного, Третій Сателітний Симпозіум Наукової Комісії Об’єднаного Світу Боротьби «Виклики та перспективи в боротьбі», чемпіонат України з боротьби греко-римської серед дорослих, опубліковано книгу Ірини Прилуцької «Іван Піддубний: весь світ упав до ніг твоїх».


« повернутися

Вхід для адміністратора