Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

У Департаменті освіти та гуманітарної політики продовжують роботу над розробкою нової програми харчування в закладах загальної середньої освіти.

Дата: 24.05.2021 17:06
Кількість переглядів: 15

Упродовж 2020-2021 років набула чинності низка нормативних актів, відповідно до яких виникла потреба у розробці нової програми харчування учнів. Так, Кабінет Міністрів України постановою від 24.03.2021 № 305 затвердив нові норми і порядок організації харчування у закладах освіти. Вже у новому навчальному році цими документами передбачена відповідна калорійність страв та меню для учнів й встановлені обмеження щодо продуктів, що містять сіль, цукор і жири. Натомість у щоденному раціоні учнів мають бути такі продукти: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти, один раз на тиждень – риба морська, два рази на тиждень – м’ясо.

Так, наразі фахівці Департаменту, проаналізувавши вимоги нового санітарного регламенту, нового порядку організації харчування, норм харчування, нинішній стан організації харчування у закладах освіти міста та вивчивши потреби безпосередньо самих учнів, почали працювати над розробкою нового сезонного меню.

Уже здійснюється розрахунок необхідної вартості продуктового набору, згідно нових норм харчування для різних вікових категорій, зокрема, – від 6 до 11 років, від 11 до 14 років та від 14 до 18 років. Вивчається можливість впровадження різних форм організації харчування: чи це буде монопрофільне меню, коли визначено один набір страв і не передбачена можливість самостійного вибору споживачами, чи – мультипрофільне меню, яке містить кілька наборів страв, передбачає їх вибір або вибір їх компонентів.

Також відзначимо, що для якісного і повноцінного харчування учнів, забезпечення різноманітного раціону та, враховуючи постійне зростання цін на продукти харчування, виникає необхідність за рахунок коштів міського бюджету підвищити вартість харчування для одноразового харчування дітей пільгових категорій.

«Всі ці заходи забезпечать учнів черкаських шкіл дійсно якісною, корисною, а головне смачною їжею», - зазначає заступниця міського голови Марина Гаркава.


« повернутися

Вхід для адміністратора