Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

На фасаді музичної школи у Черкасах відкрили меморіальний знак

Дата: 01.09.2021 17:20
Кількість переглядів: 13

У Черкасах  відкрили пам'ятний знак видатному  українському композитору, диригенту, громадському діячу Миколі Лисенку. Меморіальний знак встановили на фасаді Черкаської дитячої музичної школи №1 ім. М.В. Лисенка.

Захід відбудеться у рамках виконання грантової програми департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради. Грант  виграний Черкаською ДМШ №1 ім. М.В. Лисенка в 2020 році та  втілений у життя напередодні навчального року на свято 01 вересня. Автором роботи став Заслужений художник України Іван Йосипович Лавриненко, талановитий митець, роботи якого відомі багатьом українцям.

Як зазанчила керівниця школи Юлія Темченко, поява меморіального знаку саме на фасаді першої музичної школи не є випадковою, оскільки з 2004 року навчальний  заклад  носить ім'я видатного композитора. Крім того в свій час Микола Лисенко приїжджав в наше місто з концертом  хорового колективу в якості диригента,  композитор  зупинявся саме в будівлі сьогоднішній музичної школи, адже в той час це були готельні номери. 

На церемонію відкриття завітав міський голова Анатолій Бондаренко, який привітав колектив, учнів школи та їхніх батьків з цією приємною подією та з початком нового навчального року. Також принагідно він поздоровив Юлію Темченко з отриманням звання «Заслужений працівник культури України».

Відзначимо, що перша музична школа на сьогодні є  однією з найбільших в Україні та  удостоєна честі носити почесне ім’я видатного українського композитора, педагога, диригента, засновника української класичної музики  Миколи Віталійовича Лисенка. Вона ж  водночас є й найстаршою школою нашого міста, на сьогодні школі виповнилося 98 років.

Довідково. Сьогодні в Черкаській ДМШ №1ім. М.В. Лисенка на восьми відділах майже 90 викладачів «прищеплюють» смак до мистецтва понад шістсот шістдесятьом учням, які з задоволенням займаються так необхідним кожному юному музиканту колективним музикуванням у двадцяти шкільних творчих колективах. 

Кожного року найкращі учні школи під керівництвом своїх викладачів демонструють майстерність у конкурсах різного рівня - від шкільних до міжнародних. Так, в  минулому 2020/2021 навчальному році  учні Черкаської    ДМШ № 1 ім. М.В. Лисенка в напружених творчих змаганнях здобули 620 перемог у 185 Міжнародних та Всеукраїнських конкурсах. Щорічно учні, які продемонстрували високу професійну майстерність стають стипендіатами міського голови «За високі досягнення в музиці» та стипендіатами «За високі досягнення у вокальному мистецтві».   У цьому році з 52 випускників 2021 року 17 стали студентами музичних ВНЗ, тобто 33% від випуску.

Ще з 70-х років Черкаська музична школа №1 стала методичним центром і проводила значну роботу із удосконалення виховного процесу в дитячих музичних школах області. На базі школи й надалі проводять різноманітні майстер – класи відомих викладачів країни, багато років функціонує «Дитяча філармонія», проводиться активна концертно – просвітницька робота для громадськості міста. Черкаська дитяча музична школа є засновником двох Всеукраїнських конкурсів: І Всеукраїнського конкурсу виконавців на струнно-смичкових інструментах «Bravo Viola» та І Всеукраїнського учнівського та студентського конкурсу фортепіанної музики «Piano Junior».


« повернутися

Вхід для адміністратора