Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

Шкільне харчування: виклики, зміни та досягнення. У Черкасах відбувся регіональний форум

Дата: 22.02.2024 16:34
Кількість переглядів: 21

Сьогодні в одній із міських шкіл провели Черкаський регіональний форум «Реформа шкільного харчування: виклики, досягнення, перспективи». У ньому взяли участь заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, голова Черкаської ОВА Ігор Табурець, керівник Проєктного офісу реформи системи шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк, Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко, профільна заступниця Анастасія Чубіна, обласні та міські освітяни.

Наразі, подібні Форуми проводять за ініціатив обласних державних адміністрацій у всіх містах України для представників своїх громад, щоб передати успішний досвід у сфері оновлення системи харчування в закладах освіти та ознайомити освітян з нещодавно затвердженою Стратегією Реформи шкільного харчування, надання практичних рекомендацій та обговорення розробки регіональних стратегій.

Загалом, сьогодні учасники заходу мали змогу поспілкуватись та послухати виступи спікерів у чотирьох панелях на яких розглядали основні цілі нової реформи. А саме:

-І стратегічна ціль реформи: «Фінансова спроможність громад для реалізації реформи системи шкільного харчування:

фінансування, закупівлі, порушення при їх проведенні».

-ІІ стратегічна ціль реформи: «Модернізація харчоблоків з застосуванням трьох технологічних моделей організації харчування».

-ІІІ стратегічна ціль реформи: «Безпечне збалансоване харчування в закладах освіти.Кадровий потенціал і підготовка «агентів реформи».

Регіональний аспект впровадження реформи системи харчування у закладах освіти.

«Цей захід став платформою для обговорення шляхів формування культури здорового харчування в наших дітей. Приємно, що він відбувається в міській школі. Адже саме тут видно, як в Черкасах впроваджується реформа шкільного харчування», - зазначив під час свого вступного слова міський голова Анатолій Бондаренко.

Загалом, виступи спікерів у межах форуму стосувалися і впровадженню та контролю дотримання нових форм і моделей харчування в закладах освіти, публічних закупівель, кадрового потенціалу реформи, підготовки і перекваліфікації кухарів, модернізації харчоблоків, безпечності та якості як основи реформи системи шкільного харчування тощо.

Зокрема, під час першої панелі експертка Проєктного офісу реформи по взаємодії між центральними, обласними органами влади і місцевим самоврядуванням Леся Марталішвілі розповіла про фінансову спроможність громад для реалізації реформи системи шкільного харчування: закупівлі, фінансування тощо.

Також, під час другої панелі освітяни послухали з координаторкою впровадження Стратегії реформ шкільного харчування по напряму модернізації харчоблоків Проєктного офісу реформи Олександрою Бондарою про будівництво, реконструкцію, реставрацію та капремонти харчоблоків закладів освіти.

Третя ж панель була присвячена розробці нових меню для харчування школярів та забезпеченню їх корисним, безпечним харчуванням.

«Реформування системи шкільного харчування - це пріоритет для міської влади. За останні роки харчування в закладах освіти нашого міста значно покращилось. Ми поступово проводимо модернізації та переоснащення їдальні, харчоблоків, оновлюємо матеріально-технічну базу класів», - відзначила профільна заступниця міського Анастасія Чубіна під час свого виступу в четвертій панелі.

Також, посадовиця зазначила, що в Черкасах уже з 2020 року всі працюють над забезпеченням наших дітей якісним, корисним, збалансованим харчуванням. Для цього було розроблено нові чотиритежневі сезонні меню як для шкіл, так і для садочків.

Окрім модернізації харчоблоків, також проробляється колосальна робота і педагогами, і адміністраціями закладів, і тими хто забезпечує харчування, щоб випрацювати в дітей саме звичку здорового харчування.

Важливою темою в четвертій панелі було також створення кулінарного хабу, як один із чинників реформи шкільного харчування та впровадження системи НАССР у закладах освіти області.


« повернутися

Вхід для адміністратора