Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради
Місто Черкаси
Міністерство освіти
і науки України
 

На базі Державного навчального закладу «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій» відкрили перший у Черкаській області Кваліфікаційний центр

Дата: 15.03.2024 08:25
Кількість переглядів: 22

В Україні активно розпочали роботу перші кваліфікаційні центри, які присвоюють професійні кваліфікації на основі неформального й інформального навчання (самоосвіта), тобто без необхідності навчатися в закладі освіти. Також у центрах можна підтвердити професійну кваліфікацію, здобуту за кордоном.

Уже сьогодні отримати професійну кваліфікацію без необхідності навчання в закладах освіти можуть категорії населення різних професій як з досвідом роботи, так із певними навичками.

Якщо знання і компетентності особи відповідатимуть вимогам професійного стандарту, і вона успішно пройде теоретичне і практичне оцінювання, то кваліфікаційний центр видасть відповідний сертифікат про присвоєння професійної кваліфікації, який визнаватиметься державою і який є підставою для офіційного працевлаштування.

Створення центрів кваліфікації забезпечить потребу бізнесу у кваліфікованих працівниках. Сьогодні частина роботодавців організовує навчання на виробництві, навчає на робочих місцях, але результати такого навчання потребують належного документального підтвердження і визнання державою, а отже створення їх на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти є вкрай необхідним. 

Отже, перший такий центр у Черкаській області створили на базі Державного навчального закладу «Черкаське вище професійне училище будівельних технологій». Усі охочі підтвердити професійну кваліфікацію можуть за напрямами:

- монтажник санітарно-технічних систем і устаткування,

- електрозварник ручного зварювання,

- перукар.

Додамо, що перелік професій у майбутньому буде розширюватися.

Перелік документів, що надає особа, яка має намір пройти підготовку на присвоєння та /або підтвердження кваліфікації:

1. Заява на ім’я директора закладу освіти (заповнюється у закладі).  

2.Копії документів про попередню базову/повну загальну середню, професійну (професійно- технічну), фахову передвищу освіту (за наявності такої освіти) у разі необхідності.

3. У разі, коли особа є іноземцем, засвідчені в установленому законодавством порядку копію та переклад українською мовою іноземного документа про освіту (за необхідності - пред’явлення оригіналу) та засвідчені в установленому законодавством порядку копію і переклад українською мовою додатка до документа та/або інших документів, які містять інформацію про зміст Програми та результати навчання (у разі необхідності - пред’явлення оригіналів).

4. Копія трудової книжки (посвідчена за місцем роботи, для підтвердження стажу роботи за фахом не менше трьох років.

5. Дві фотокартки розміром 3*4 см.

6. Копія паспорта (1, 2 сторінки та сторінка про місце реєстрації).

 

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора