Черкаси мають амбітні цілі – запровадити корисне, якісне сучасне та смачне меню для всіх шкіл міста на найвищому рівні – Анатолій Бондаренко
Черкаси стали одним із перших міст України, де на загальноміському рівні відбувається форум «Реформа шкільного харчування – досвід та перспективи», під час якого презентували нове чотирьохтижневе меню для шкіл та обговорили всі аспекти впровадження його в систему шкільного харчування.
Відкриваючи захід, міський голова Анатолій Бондаренко зазначив, що правильне харчування – це 60% здоров’я дитини, тому міська влада робить все можливе задля того, щоб у школах міста повноцінно запрацювала оновлена та корисна система шкільного харчування. І це стосується не лише розробки та обговорення оновленого меню, але й придбання сучасного обладнання для харчоблоків. «Це надважливе завдання і тому я бажаю учасникам форуму гострої дискусії задля напрацювання ефективних кроків для реалізації цього проєкту у нашому місті на найвищому рівні, адже Черкаси мають для цього весь необхідний потенціал», - наголосив Анатолій Бондаренко.
У заході також взяли участь заступниці міського голови Марина Гаркава та Анастасія Чубіна, депутати та члени виконкому Черкаської міської ради, працівники департаменту освіти та гуманітарної політики, директори шкіл, організатори харчування, шкільні кухарі, представники ГУ Держпродспоживслужби та члени правління Асоціації кулінарів України.
Програма заходу передбачала дві частини. Під час першої, практичної, учасники форуму могли відвідати оновлений харчоблок Черкаської спеціалізованої школи № 28, ознайомились із запропонованим новим чотирьохтижневим меню та продегустувати страви його.
Відзначимо, що у новому меню акцент зроблений на корисні страви з більшою часткою сезонних овочів та фруктів, м’яса, каш, спецій та зменшення кількості цукру, солі, хліба. Слід зазначити, що за основу шкільного харчування було взято меню, розроблене командою Євгена Клопотенка, воно є варіативним таким чином, щоб кожна дитина могла обирати ті страви, які їй найбільше подобаються.
Відкриваючи другу частину, присвячену обговоренню реформи системи шкільного харчування, ініціатор проведення форуму - заступниця міського голови Марина Гаркава заначила, що сьогодні дуже важливо спільно всім фахівцям обговорити та проаналізувати проблемні і поточні питання і зробити це необхідно максимально результативно.
«Ми маємо зробити все можливе, аби у Черкасах з 1 січня наступного року нова система харчування повноцінно запрацювала і влада відкрита для діалогу та пропозицій як від фахівців, так і від представників громадськості, батьківських комітетів», - наголосила Марина Гаркава.
Присутні мали змогу вислухати та поспілкуватись з Ярославом Малим – представником команди CULTFOOD, який розповів про саму ідею створення нового меню та всі етапи, що наразі воно проходить, аби його змогли офіційно запровадити в усіх школах України з 1 січня. Спеціалістка Держпродспоживслужби Тетяна Рибак розповіла про нормативно-правову базу та її новації. Директорка Черкаської гімназії №9 Ірина Топчій поділилася досвідом з питань упровадження в закладі освіти системи HACCP. А відомий автором і ведучий телепрограми «Кулінарія від Андрія» Андрій Крижанівський зупинився на вимогах до технологічного обладнання для шкільних їдалень.